Berätta om din uppväxt på landsbygden i Ingå. Vilka fördelar ser du med att börja livet här?
– Jag är väldigt tacksam över min barndom på orten. Jag utvecklade färdigheter som hade varit svårare att få inne i stan – hur många 23-åriga stadstjejer kan t.ex. fälla träd eller laga bilen? Samtidigt erbjöds jag ett stort utbud idrottshobbyn och en avgörande del av mina barn- och ungdomsår spenderades i ishockeyrinken eller judoringen. För nybörjare hittar man det mesta i sportväg, även om kanske dans och fotboll är de aktivaste grenarna. När jag själv började satsa mera på hockeyn tränade jag i Lojo, Salo, Esbo och t.o.m. Kanada.
Du spelar fortfarande ishockey men satsar just nu på inträdesprov för kommande studier. Ser du någon möjlighet att pendla till studieorten från Ingå, eller att återvända hem i framtiden?
– Ifall min studier fanns i huvudstadsregionen kunde jag bra tänka mig att pendla till och från Ingå. Alla mina hobbyer, arbetsplatser och tidigare studier har också legat på andra orter, så för mig personligen är pendling inget problem. Jag ser mig också själv återvända till Ingå i framtiden för att låta bygga ett eget hus, när jag har blivit vuxen på riktigt. Kollektivtrafiken fungerar bra och utvecklas hela tiden.
Du kommer från en helt finskspråkig familj men har ändå levt hela ditt liv i en tvåspråkig miljö. Ser du några fördelar med att bo på en ort där finskan och svenskan samexisterar som här?
– I Ingå bekantar sig barnen med det andra inhemska språket redan i förskolan. Jag upplever att vi alla förstår varandra, trots att vi ibland kommunicerar på olika modersmål. All service fungerar också helt tvåspråkigt – affärer, kiosker och restauranger.
Var i Ingå trivs du bäst?
– För mig har varken Ingå centrum eller skärgården varit de viktigaste platserna, som för så många andra. Jag har istället hängt på diverse idrottsplaner och på landet, där jag mår som bäst. Visst har ishockeyn krävt sina många timmar längs landsvägarna, men det mesta hittar man nog på ganska nära håll. Jag uppskattar också orten trivsamma bibliotek, som lämpar sig utmärkt för studier.
Varför är du glad i Ingå?
– Jag upplever att saker och ting alltid är bra här. Jag har fått de redskap jag behöver för att utöva den idrott som ligger mig så nära hjärtat. Det här gör mig glad i Ingå.
Mer glada berättelser från Ingå
”I Ingå finns en gemenskap som inkluderar både gamla och nyinflyttade Ingåbor.”
Camilla Forsman, karamellproducent. Född och uppvuxen i Ingå.
”Ingå är utan tvekan en utmärkt ort för barnfamiljer – det kan jag intyga av egen erfarenhet både som barn och vuxen.”
Gustav Hildén, jordbrukare. Född och uppvuxen i Ingå.
”Ingå är utan tvekan en utmärkt ort för barnfamiljer – det kan jag intyga av egen erfarenhet både som barn och vuxen.”
Gustav Hildén, jordbrukare. Född och uppvuxen i Ingå.
”Ingå har många trumfkort och utrymmet är ett av dem. Runt hemgården har jag kunnat öva ostört och på den egna tomten finns det gott om plats för all utrustning som behövs.”
Marcus Grönholm, företagare och f.d. rallyproffs. Ingåbo sedan 1990.
”Tvåspråkigheten var en stor bonus för oss som annars enbart talar finska.”
Leena Lehtolainen, författare. Ingåbo sedan år 2000.
”Tvåspråkigheten var en stor bonus för oss som annars enbart talar finska.”
Leena Lehtolainen, författare. Ingåbo sedan år 2000.
”Här finns all service nära till hands, och behöver vi ta oss in till huvudstaden ligger den mindre än en timme bort.”
Pekka von Cräutlein, cirkusclown och underhållare som driver hostellet och kulturcentret Holken i Täkter. Inflyttare från Helsingfors.